Het Belang van Limburg - 3 november 2016

‘Terug naar Hasselt’ speelt zich af in het Hasselt van de jaren 80. Het is volgens de achterflap “een tijdsdocument, het testament van een hele generatie”. Op dat boek prijkt Bregje, de 19-jarige dochter van Gudrun. Die zorgde uiteindelijk, en vrij snel, ook voor een trailer.

“Ik kwam op het idee na een bezoek aan een vriendin, Ann Thijssen. Ook zij had een trailer gemaakt voor haar roman (‘Het Geluid van Slapende Honden’, nvdr.). Vervolgens wilde mijn dochter mij daarbij helpen. Ze zit zelf in het kunstonderwijs en maakte er meteen werk van. Het was vakantie en ze had er de tijd voor”, lacht Gudrun.

Bregje speelde uiteindelijk zelf de hoofdrol. Haar tegenspeler was een vriend uit Gent, die geregeld modellenwerk doet. “We hebben zondag alles gefilmd, van vier tot negen. Ik heb ze nog wat chips gebracht. Maandag hebben mijn dochter en haar vriendin de trailer in elkaar gestoken, zodat we hem ’s avonds konden lanceren. En hij doet het goed: hij werd al een honderdtal keer gedeeld via Facebook!”

Voor de muziek koos Gudrun voor ‘Undress’ van Oscar & The Wolf. “Zelf gekozen! Ik had ze op Pukkelpop gezien. Voor mij is dat de nieuwe Bowie”.

Boektrailer "Terug naar Hasselt".

Boekvoorstelling "Terug naar Hasselt".

<p><span style="font-size: 13pt;"><strong>Boekvoorstelling&nbsp; "Terug naar Hasselt".</strong></span></p>

Signeersessies op de Boekenbeurs stand 220

  • Vrijdag 4 november van 10.00u tot 14.00u
  • Donderdag 10 november van 14.00u tot 18.00u


http://www.boekenbeurs.be/auteur/gudrun-bongaerts

"Terug naar Hasselt"

vanaf half maart ’16 in de boekhandel

In Terug naar Hasselt zit vaart én woede én passie én veel liefde, met op de achtergrond de steeds dreigende dood. Dit is een roman die geschreven moest worden, de urgentie ervan is overal tastbaar. 30 jaar na datum moet er een jeugd worden afgesloten, getuigenis worden afgelegd, vindt er een obsessionele reconstructie plaats.

Er wordt gepeild naar een verleden dat overweldigend was, verschroeiend. Het gaat over jong zijn, over een coup de foudre, over een ménage à trois, over liefde dus en seks en dood, het is het relaas van een ‘coming of age’, een Bildungsroman en nog veel meer. Daarbij wordt de anekdotiek vlotjes overschreden wat aan deze roman ook het karakter geeft van een tijdsdocument, het testament van een hele generatie, in dit geval een jeunesse dorée die opgroeit in en rond de provinciestad Hasselt in de jaren ‘80, zelfs Steve Stevaert loop je er sporadisch tegen het lijf.

Stap mee in deze rollercoaster, laat je meevoeren en blijf buiten adem achter.

Herman Rohaert, dichter.

Een citaat: ‘Golven van emotie overspoelen mij. Eén daarvan is angst. Om de intensiteit van dit alles. Onzekerheid ook. Nee, niet over wat hij voor mij voelt. Daar durf ik nog niet het begin van over nadenken. Golven van ontreddering, zijn het. En ik denk: ik kan dit niet aan. Niet nu. Tegelijkertijd schuiven mijn vingers tussen die van hem. Ik balanceer ergens tussen overgave en zelfbehoud, iets wat verder gaat dan hart en rede.’

 

Terug naar Hasselt is de basis van de auteurslezing ‘Over jongeren en bipolariteit.’

Kramat brochure 2016

HBVL Krant, 02 juni 2012

foto © Luc Daelemans - artikel: Joey BOUGARD

TVL Nieuws 05/06/2012

Local TV Lommel